Cum redactez o scrisoare? Model - Evaluare națională - OradeRomână.ro (2024)

Cum redactez o scrisoare? Model - Evaluare națională - OradeRomână.ro (1)

  • OradeRomână.ro
  • octombrie 17, 2023
  • Evaluare națională, Redactare

Redactează o scrisoare, de minimum 150 de cuvinte, adresată unui cadru didactic, în care să-i mulțumești pentru rolul său în formarea personalității tale, inserând în mesaj cel puțin o secvență narativă și una descriptivă. Data redactării scrisorii este 16 iunie 2023, iar numele tău este Nicoleta/ Nicolas Popescu. Localitatea este Pitești.

Pitești, 16 iunie 2023

(localitate, data)

Stimată doamnă profesoară,

(formulă introductivă)

(Introducere) Știu că a trecut multă vreme de când nu v-am mai scris, însă astăzi este un moment special pentru mine, pe care simt nevoia să-l împărtășesc cu dumneavoastră pentru că sunteți cea datorită căreia eu am ajuns aici. M-am hotărât să vă scriu în semn de mulțumire pentru rolul pe care l-ați avut în formarea mea ca profesor de limba și literatura română, dar mai ales ca om.

Fiecare dintre noi întâlnește la un moment dat în viața sa o persoană care devine un model. Dumneavoastră, fără să-mi dau seama de la început, ați fost modelul meu. Astăzi, după șase ani de la terminarea liceului și despărțirea de dumneavoastră și de celelalte cadre didactice, vă urmez cu pași mici, dar încrezători. Am ales să inspir mințile și sufletele celor mici și să le dezvălui tainele limbii și literaturii române, așa cum ați făcut dumneavoastră cu noi în urmă cu ceva timp.

Îmi amintesc cu nostalgie și emoție de orele de limba și literatura română și cât de nerăbdătoare eram să intrați în sala de clasă. Din prima clipă am fost fascinată de prezența dumneavoastră. Rezumându-mă la câteva cuvinte- eleganță, rafinament, ținută morală, intelectuală și fizică impecabile. Spiritul de inițiativă, stăpânirea de sine, spiritul de disciplină, cinstea și modestia, dăruirea față de materia predată și mai ales față de noi, exigența față de sine, voința puternică și un caracter ferm, consecvența și perseverența, dar și calmul, zâmbetul cald care vă lumina chipul (SECVENȚĂ DESCRIPTIVĂ), toate acestea m-au marcat și în ceea ce privește alegerea carierei, cea de cadru didactic, cât și drumul în viață și evoluția mea ca om!

Rememorez ultima zi de liceu, absolvirea clasei a XII-a și mi se umezește privirea. Larmă, elevi și părinți emoționați, cadre didactice privind cu mândrie la caracterele pe care cu vocație, dedicare și iubire le-au șlefuit. A venit și momentul decernării premiilor, în care s-a reflectat munca din cei patru ani de școală. Ani frumoși, cu bucurii, emoții, reușite și poate uneori cu griji, lacrimi sau probleme, însă la final a rămas amintirea uneia dintre cele mai frumoase perioade din viața noastră-viața de licean. Urma clasa a XII-a C. Pe chipul dumneavoastră se citea un amestec de melancolie și extaz. Era ziua în care, în calitate de dirigintă și profesoară de română vă luați rămas-bun de la o altă generație căreia i-ați îndrumat pașii către succes. În glasul dumneavoastră se simțea emoția despărțirii când strigați pentru ultima dată catalogul, iar pe fețele noastre se vedeau urme de lacrimi. A venit și rândul meu să îmi înmânați diploma de absolvire. Copleșită de emoție m-am apropiat de dumneavoastră și cu un glas blând mi-ați șoptit la ureche: „Vei fi un cadru didactic minunat!”. (SECVENȚĂ NARATIVĂ)

N-am uitat niciodată cuvintele dumneavoastră căci ele îmi sunt călăuzitoare acum, în profesia pe care o practic cu atât de mult drag și ori de câte ori pășesc într-o nouă clasă îmi amintesc de ele.

Astăzi, mi-am luat rămas bun de la prima mea generație de elevi pe care sper că i-am îndrumat cu înțelepciune, iubire și devotament, cărora sper că le-am stârnit interesul pentru limba și literatura română și penntru cunoaștere așa cum dumneavoastră ați făcut-o cu noi în toți acei ani.

Așadar, în tot acest timp, în drumul pe care mi l-am ales, dumneavoastră ați fost modelul care m-a inspirat și la care mă voi raporta atâta timp cât mă voi afla la catedră. Vă sunt profund recunoscătoare pentru toate valorile, principiile și lecțiile de viață pe care mi le-ați dat și vă mulțumesc pentru contribuția pe care ați avut-o asupra formării mele personale și profesionale.

Cu profund respect, a dumnevoastră elevă,

(formulă de încheiere)

Ionescu Nicoleta.

Distribuie

Articole similare:

Evaluare națională

Cum redactez o scrisoare? Model - Evaluare națională - OradeRomână.ro (3)

Tipare textuale

Un tipar textual ne indică modul în care este construit

Citește tot »

21 iunie 2024

Elemente de construcție a comunicării

Cum redactez o scrisoare? Model - Evaluare națională - OradeRomână.ro (5)

Mijloace interne de îmbogăţire a vocabularului. Compunerea

Compunerea este mijlocul intern de îmbogățire a vocabularului prin care

Citește tot »

31 mai 2024

Elemente de construcție a comunicării

Cum redactez o scrisoare? Model - Evaluare națională - OradeRomână.ro (7)

Conjuncţia

I.DEFINIȚIE: Conjuncția este partea de vorbire neflexibilă, care leagă, în

Citește tot »

15 mai 2024

Cum redactez o scrisoare? Model - Evaluare națională - OradeRomână.ro (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6547

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.