Kipeä ja tulehtunut ihonalainen patti voi olla kystinen finni – näin ihonalainen finni hoidetaan (2024)

Ihonalainen finni eli kystinen finni on laajalti ja voimakkaasti tulehtunut kyhmy, josta moni pyrkii eroon väärin keinoin.

Ihonalainen finni tuntuu usein ihon alla kipeänä kyhmynä, josta ei meinaa millään päästä eroon.

Kysyimme Pihlajalinnan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Sanna Poikoselta, miten ihonalainen finni poikkeaa muista näpyistä, mikä niitä oikein aiheuttaa ja kuinka niitä tulisi hoitaa oikein.

Mikä ihonalainen finni on?

Ihonalainen finni eli kystinen finni on laajalti ja voimakkaasti tulehtunut kyhmy tai patti.

Tukkeutunut ihohuokonen oireilee yleensä ihon pinnalla, mutta ihonalainen finni on kipeä ja aristava kyhmy, jossa tulehdusta on laajemmalla alueella, syvemmällä talirauhasessa. Ihonalaisia finnejä esiintyy tyypillisesti kasvoissa, hartiaseudulla ja rintakehässä.

Voiko ihonalaisia finnejä ilmaantua myös muualle kehoon?

Kyllä voi. Jos kipeitä ja märkiviä patteja ilmaantuu toistuvasti taivealueille, kyse voi kuitenkin olla kroonisesta taivealueiden paisetaudista eli hidradenitis suppurativasta.

Moni sekoittaa yksittäiset paiseet ihonalaisiksi finneiksi, mutta kyseessä onkin märkivä hikirauhastulehdus. Hidradenitis suppurativa aiheuttaa paiseita etenkin kainaloihin, rintojen alle, vatsapoimuihin, pakaroihin ja nivusiin. Paiseet voivat purkautua itsestään, mutta ne ovat kroonisia ja toistuvia, ja paranevat arpeutumalla. Paikallishoidot tehoavat niihin huonosti, ja vaiva vaatii usein pitkäkestoista tablettihoitoa. Hiljattain tautiin on tullut myös Kela-korvattava biologinen lääke. Koska ylipaino ja tupakointi altistavat tälle sairaudelle, hoitoon kuuluu myös painonhallinta sekä tupakoinnin lopettaminen.

Miten ihonalainen finni syntyy?

Kystinen finni syntyy, kun talirauhastiehyt tukkeutuu lisääntyneen talivuodon seurauksena ja alueelle alkaa kehittyä tulehdusta.

Mikä altistaa vaivalle?

Tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta perinnöllisillä tekijöillä on vahva vaikutus. Jos molemmilla vanhemmilla on ollut taipumusta akneen, myös lapsilla on siihen suurempi alttius. Myös hormonaaliset tekijät, kuten hormonihäiriöt tai minipillerit, voivat aiheuttaa kystisiä finnejä.

Murrosiässä akne oireilee lisääntyneen mieshormonin eli testosteronin seurauksena, johon talirauhaset reagoivat lisäämällä talin eritystä. Tämä puolestaan voi aiheuttaa liikasarveistumista ja tulehdusta.

Liikasarveistumisessa talirauhastiehyt tukkeutuu entisestään ja reitti ihon pintaan umpeutuu, jolloin ihon alle pääsee tulehduspesämuodostumaa.

Ihonalainen finni: voiko omalla toiminnallaan pahentaa vaivaa?

Liian rasvaiset kasvovoiteet voivat tukkia ihoa, jolloin se ei pääse hengittämään. Samoin jos käyttää paksuja kerroksia kosmetiikkaa. Iho joutuu tällöin aika koville – oikeasti aika yksinkertaisilla konsteilla pärjää ihonhoidon kanssa.

Voiko ihonalaisia finnejä ehkäistä?

Perimään ei voi vaikuttaa. Päivittäisestä ihonpesusta, hyvästä hygieniasta, akneiholle tarkoitetuista pesuaineista ja paikallishoidoista voi olla jonkin verran apua, jos kyse on pinnallisista tai lieväasteisista näppylöistä.

Jos finnit ovat syviä ja kystamaisia, tai niitä on paljon, pelkkä paikallishoito ei riitä, vaan vaaditaan lääkekuuri. Lääkärin määräämä kuuri vaikuttaa verenkierron kautta. Akne on usein myös rauhallisempi kesällä ja oireilee enemmän talvella. Aurinko voi rauhoittaa ihon oireilua.

Missä vaiheessa lääkitystä on syytä harkita?

Merkittävin tekijä on se, miten henkilö itse kokee tilanteen, ja kuinka paljon se haittaa omaa arkea ja elämää. Yksittäinen näppy harvakseltaan tuskin kaipaa sen kummempaa huomiota, mutta jos ihonalaisia kyhmyjä on usein ja paljon, hoitona voi harkita lääkitystä.

Miten ihonalaisia finnejä lääkitään?

Yksittäisiä finnejä voi lääkitä paikallishoidolla, jossa iho pestään akneiholle tarkoitetulla pesunesteellä tai hoidetaan lääkegeelillä tai -voiteella. Nämä keinot toimivat kuitenkin huonosti syviin muutoksiin.

Pahempaa akneongelmaa lääkitään yleensä joko ihoantibioottikuurilla tai A-vitamiinijohdannaisella isotretinoiinilla. Nämä hoidot hillitsevät uusien kyhmymäisten finnien ilmaantumista. Retinoideja on saatavilla myös paikallishoitona: emulsiovoiteina ja geeleinä. Myös käsikauppakosmetiikassa on nykyään paljon retinoideja, mutta niissä pitoisuudet ovat huomattavasti pienempiä.

Kotiliesi.fi: Miksi aikuiselle tulee finnejä? Akne ja muut iho-ongelmat kiusaavat monia aikuisia

Onko lämpöhauteista, finnilaastareista tai teepuuöljystä hyötyä?

Finnejä saatetaan ohjeistaa hoitamaan pyyhkeellä ja lämpöisellä vedellä tai vaikkapa teepuuöljyllä, mutta ne eivät saa finniä paranemaan sen nopeammin. Finnilaastari voi tepsiä sen verran, että se voi hillitä kiusausta puristella finniä.

Puristamista ei ihonalaisen finnin kohdalla voi suositella lainkaan. Finni on usein niin syvällä, että jos sitä puristaa, ei ulos tule yleensä mitään ja finni voi tulehtua entisestään. Puristelu ei kuitenkaan aiheuta lisää finnejä tai yllytä aknea pahenemaan, mutta pahimmassa tapauksessa iholle voi muodostua puristelusta ikävä arpi.

Jos ihossa on selvästi märkäpää näkyvissä, se usein purkautuu jopa itsestään. Tämän jälkeen ihon voi pyyhkiä antiseptisellä valmisteella.

Usein finni rauhoittuu viikon tai kahden kuluessa itsestään ilman sen kummempia kikkakakkosia.

Lue myös: Nujertaako teepuusaippua ihon epäpuhtaudet? Roosa kokeili ja yllättyi: ”En usko enää luopuvani”

Jos ihon alle jää finnistä pahkura, lähteekö se lopulta itsestään?

Finni voi jättää iholle pahkuran, joka on tulehdussolukkoa. Mitä suurempi finni on ollut kyseessä, sitä pidempään pahkura tuntuu. Kyse ei kuitenkaan ole uudesta muhivasta finnistä, vaan tulehdussolukko ikään kuin sulaa itsestään pois ajan kanssa.

Sinua voi kiinnostaa myös:

  1. Kipeä ja tulehtunut ihonalainen patti voi olla kystinen finni – näin ihonalainen finni hoidetaan (1) Kauneus

    Probiootit kiinnostavat nyt myös kosmetiikassa – ratkaisu atopiaan, akneen ja ruusufinniin?

  2. Kipeä ja tulehtunut ihonalainen patti voi olla kystinen finni – näin ihonalainen finni hoidetaan (2) Terveys

    Yllättävä kauneusniksi: finnit pysyvät poissa hilseshampoolla? Testasimme viraalin kikan!

  3. Kipeä ja tulehtunut ihonalainen patti voi olla kystinen finni – näin ihonalainen finni hoidetaan (3) Terveys

    Luufinni ilmestyy usein silmän alueelle – miliumin poistaminen itse vaatii erityisen tarkkaa kättä

Kipeä ja tulehtunut ihonalainen patti voi olla kystinen finni – näin ihonalainen finni hoidetaan (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 5905

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.