ME en pacing met een hartslagmonitor (HRM) (2024)

Hartslagmonitoring (HRM) biedt directe en onmiddellijke biofeedback die het besef van de symptomen verhoogt. Als je met ME kunt leren om de hartslag te koppelen aan symptomen tijdens en na inspanning, kunnen de resultaten daarvan je kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.

Laten we eens kijken naar drie eenvoudige stappen om je op weg te helpen.

Stap 1: Bepaal je ventilatoire of anaerobe drempel (V/AT)

Bij ME en long COVID is de energie die met behulp van zuurstof wordt gemaakt (aëroob) onvoldoende om aan de vereiste vraag te voldoen. In plaats daarvan zijn ME- en LC-patiënten afhankelijker van een minder efficiënte vorm van energie, die zonder zuurstof wordt geproduceerd (anaeroob).

ME-patiënten schakelen eerder over van aërobe naar anaërobe stofwisseling en bij lagere activiteitenniveaus dan hun gezondere tegenhangers. Die omslag vindt plaats omdat de aerobe stofwisseling bij hen niet genoeg energie kan leveren.

In een voor ME uniek fenomeen kan zelfs milde fysieke activiteit de drempel waarbij energieproductie overschakelt van aëroob naar anaëroob verder verlagen, waardoor een vicieuze push-crash cyclus ontstaat. Deze drempel wordt de ventilatoire/anaerobe drempel genoemd, kortweg V/AT. Ons interesseert de hartslag die correspondeert met de V/AT voor pacing.

Er zijn twee manieren om de V/AT te bepalen:

Een 2-daagse CPET

De meest nauwkeurige manier om iemands V/AT te bepalen is met een 2-daagse cardiopulmonale inspanningstest (CPET), een test die Workwell ontwikkelde voor ME. Een tweede testdag is nodig om de abnormale fysiologische veranderingen vast te leggen die optreden als reactie op inspanning. Als je een 2-daagse CPET hebt ondergaan, raadt Workwell aan om de V/AT hartslag te gebruiken die op dag twee van de test is gemeten.

Wat als je geen 2-daagse CPET hebt gehad? Dat is geen probleem! Workwell biedt een eenvoudige vuistregel waarvoor je alleen je hartslag in rust hoeft te weten.


De hartslag in rust (RHR) methode

Neem je hartslag in rust op na het wakker worden, maar voordat je uit bed stapt. Bereken na een week een gemiddelde RHR over 7 dagen. Deze waarde kan worden gebruikt als basislijn om de V/AT te bepalen. De gemiddelde RHR wordt ook gebruikt om het herstel van dagelijkse activiteiten te evalueren – een stijging of daling van de RHR kan duiden op overbelasting, en de behoefte aan extra rust en herstel aangeven.

Om de V/AT (ventilatoire of anaerobe drempel) te schatten, tel je 15 slagen per minuut (bpm) op bij de gemiddelde RHR over 7 dagen. Als de RHR bijvoorbeeld 60 slagen per minuut is, is je geschatte hartslag bij de V/AT 75 slagen per minuut.

Workwell beveelt RHR + 15 slagen aan als uitgangspunt voor het schatten van de V/AT. Deze conservatieve schatting houdt rekening met het feit dat meer dan 85% van de ME-patiënten een verminderde hartslagreactie op inspanning heeft, een aandoening die chronotrope incompetentie (CI) wordt genoemd. Bij CI verhoogt de hartslag niet op de juiste manier tijdens inspanning om aan de verhoogde vraag naar zuurstof te voldoen. CI kan de anaerobe drempel (AT) verlagen, wat aangeeft dat het toepassen van formules om de AT te schatten zal leiden tot het overschrijden van de energie-envelop (de veilige voorraad energie) bij ME. Om deze reden pleit Workwell tegen het gebruik van de standaardformule op basis van leeftijd en maximale hartslag.

Niet iedereen met ME heeft CI, maar dat kan niet worden bepaald zonder een CPET.


Stap 2: Activiteiten koppelen aan waargenomen inspanning

Het doel van pacing is eenvoudig: probeer onder de V/AT-hartslag te blijven. Blijf indien mogelijk niet langer dan twee minuten boven de V/AT. Het instellen van alarmen op een hartslagmeter (HRM: de meeste hebben die functie) kan je helpen voorkomen dat je je energie-envelop overschrijdt. Als het alarm afgaat, is het tijd om je activiteiten te stoppen en te rusten tot de hartslag weer binnen tien slagen van de RHR is.

Vergeet niet dat cognitieve activiteiten en taken aerobe energie gebruiken en mogelijk moeten worden aangepast om crashes te voorkomen.

Activiteiten boven de V/AT zullen “zwaar” aanvoelen, terwijl activiteiten onder deze drempel “licht en gemakkelijk” zullen aanvoelen. Als een activiteit zwaar aanvoelt, stop dan en rust uit. Als een activiteit licht en gemakkelijk aanvoelt zonder symptomen van PEM, kan deze veilig worden voortgezet.

ME en pacing met een hartslagmonitor (HRM) (1)

Workwell maakte deze eenvoudige infographic over het tijdsverloop van PEM om te helpen bij het herkennen van PEM, inclusief de onmiddellijke en kortetermijn-symptomen en de meer bekende gevolgen op de langere termijn. Inzicht in het tijdsverloop van PEM, in combinatie met HRM, kan ME- patiënten helpen om de push-crash cyclus te vermijden.

De volgende stap is het koppelen van symptomen aan de hartslag. De eerste symptomen van PEM zijn vaak een verhoogde ademhaling of ademnood, hersenmist, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid. Let op de hartslag waarbij deze symptomen optreden.

Als je deze symptomen ondergaat als reactie op inspanning, heb je waarschijnlijk je V/AT overschreden en moet je een HRM-alarm instellen dat overeenkomt met een lagere hartslag.

Stap 3: Een activiteiten- en symptomenlogboek bijhouden

De volgende stap in pacing met een HRM is om het op de proef te stellen. Toepassing van een pacing/energiebesparingsprogramma zou de symptomen van PEM moeten verminderen. Zo niet, let dan op de tijd die je boven de V/AT zit en op het activiteitenniveau, inclusief cognitieve taken. Als je nog steeds een push-crash cyclus met PEM ervaart, kan de V/AT die je aanhoudt te hoog zijn, of zijn je crashes gerelateerd aan cognitieve inspanning of orthostatische stress (bijv. stress door rechtop zitten, zelfs als de hartslag onder de V/AT is).

Na verloop van tijd kunnen mensen gaan vermoeden dat ze een hogere V/AT kunnen verdragen. Toch raadt Workwell aan om te beginnen met RHR + 15 slagen. en te wachten met het verkennen van een grotere energie-enveloppe. Vooral als er bij een hogere hartslagdrempel onmiddellijke symptomen van PEM optreden.

Hoewel pacing met een HRM geen behandeling is voor ME, is activiteitenmanagement een nuttig hulpmiddel om verergering van symptomen te voorkomen en PEM te minimaliseren.

Welke hartslagmeter?

Hulp nodig bij het vinden van een hartslagmeter? Er zijn veel sporthorloges op de markt die variëren in prijs. Enkele vertrouwde merken zijn Garman, Fitbit, Apple en Polar; alleen zijn de optische sensoren op sporthorloges minder nauwkeurig dan een borstband voor het bijhouden van de hartslag. Daarom raadt Workwell aan om een borstband te gebruiken, zoals een Polar H10. Zowel borstbanden als sporthorloges kunnen worden gekoppeld aan apps met alarmen wanneer je V/AT nadert. Een ander voordeel van borstbanden is dat ze ook hartslagvariabiliteit (HRV) kunnen meten.

Bron tekst en foto: Workwell Foundation, Caroline Christian
vertaling en bewerking: ME Centraal
zie ook de post op Facebook

ME en pacing met een hartslagmonitor (HRM) (2024)

FAQs

What is HRM running pace and distance? ›

The heart rate monitor provides running pace and distance when GPS is not available, such as during treadmill running. You can view your running pace and distance on your compatible Forerunner® watch when connected using ANT‍+® technology.

Why is my Garmin HRM strap not reading correctly? ›

Make sure the strap is worn snugly and not sliding down your body. Warm up for 5–10 minutes before an activity. Try wearing a cotton shirt. If you wear a shirt with synthetic fabrics, it can rub or flap against the HRM creating static electricity which can interfere with HR signals.

How to wear an HRM chest strap? ›

You should wear the heart rate monitor directly on your skin, just below your sternum. It should be snug enough to stay in place during your activity.

Is Garmin HRM more accurate than watch? ›

If heart rate accuracy is critical, we suggest using a Garmin heart rate monitor strap for the most accurate performance. Refer to your owner's manual to determine if your watch is compatible with an HRM strap.

What is the meaning of HRM in heart rate? ›

A heart rate monitor (HRM) is a personal monitoring device that allows one to measure/display heart rate in real time or record the heart rate for later study. It is largely used to gather heart rate data while performing various types of physical exercise.

Do I need a HRM for running? ›

Finding that just right, easy, comfortable effort is what will build your base fitness the most with the least risk of injury. Using a heart rate monitor will help you control the intensity and keep your easy runs truly at an ideal intensity.

How accurate is the Garmin HRM run? ›

The GCT values from the HRM-Run prototype were compared with the GCT from the video data to determine the accuracy. The median of absolute error in the GCT measurement across all speeds was less than 3.9%, or 9.9ms, and the mean of absolute error was 5.4%.

How to calibrate Garmin heart rate monitor? ›

Auto Calibration

Occurs automatically whenever you run outside with the presence of GPS with your strap. To get the best possible auto calibration, make sure your outdoor runs cover the same range of paces as you typically run on the treadmill. Auto calibration will NOT occur under these conditions: Running indoors.

What is a healthy resting heart rate by age? ›

1 to 2 years old: 98 to 140 beats per minute. 3 to 5 years old: 80 to 120 beats per minute. 6 to 7 years old: 75 to 118 beats per minute. Older children and teens: 60 to 100 beats per minute.

How do I know if my HRM is connected? ›

You can just look at the back of the watch and see if the optical heart rate lights are on. If picking up off of the HRM they should be off. Also, you can go into sensors in the menu and confirm that your HRM is connected. I have been into Sensors and Accessories and it shows the HRM as being connected.

Why is my Garmin heart rate so inaccurate? ›

To Ensure The Sensor is Working Properly, Garmin Suggests:

If worn too loosely, the watch can move around, creating a gap between the optical heart rate sensor and your skin. If worn too tightly, the watch can hinder blood flow. Wear the watch above your wrist bone.

Can you wear Garmin HRM all day? ›

If you are wearing the watch and not recording an activity, all day tracking data comes from your watch. If you are not wearing your watch but are wearing the HRM-Pro/Pro Plus, the strap will record step data and other wellness data for the time frame that the watch was off the wrist.

What does HRM mean running? ›

If you're now the owner of a heart rate monitor (HRM) or some other tech gadget that displays heart rate, you may be wondering exactly what to do with all of the data it can deliver. Heart-rate feedback is an excellent way to monitor workout intensity and to put together training plans that help you improve fitness.

What is a good average HR for a run? ›

Most runners between ages 20 to 45 will want to stay between 100 and 160 beats per minute (bpm), on average. But that average depends on a number of factors, including your maximum heart rate and current fitness level.

What is the distance between HRM and HRD? ›

HRM focuses on managing the employment relationship and optimizing employee performance, while HRD is dedicated to developing and nurturing employees' skills and potential. Both are integral components of a comprehensive HR strategy and play vital roles in driving organizational success.

How far does HRM differ from PM? ›

The key difference between personnel management and human resource management can be seen in their approach to employees. While personnel management considers employees as tools, HRM specialists encourage organisations to view them assets that should be invested in.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 6037

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.