Verschil payroll en uitzendbureau? | DIRECT Payrolling & Staffing (2024)

Snel en professioneel Binnen 24 uur op contractKundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen

Verschil in kosten uitgelegd.

Ontdek de voordelen

Met de komst van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is er een wezenlijk verschil ontstaan tussen payroll en uitzenden. Maar wat zijn die verschillen precies? Wat is het verschil in kosten voor de werkgever? En wat merkt de werknemer van dit alles? We leggen je het hieronder precies uit – het verschil tussen payroll en een uitzendbureau.

Verschil payroll en uitzendbureau? | DIRECT Payrolling & Staffing (3)

“Weten wat we voor jou kunnen betekenen? We nemen elke ondernemersvraag erg serieus. Elke situatie vraagt om een andere aanpak. Om die reden bieden we altijd de beste maatwerk oplossing. Ik help je graag verder!”

Direct aan de slag

Het verschil tussen payroll
en uitzenden

Hoewel ze op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn er duidelijke verschillen tussen een payrollbedrijf en een uitzendbureau.

Payrolling

  • Bij payroll heb je helemaal zelf de controle over wie er wanneer bij jou aan het werk gaat. De werving of selectie mag je zelf doen, maar ook kan het payrollbedrijf je hiermee helpen. Zo hebben we bij DIRECT Payrolling & Staffing onze eigen vacaturebank waarmee we samen nog meer geschikte kandidaten voor jouw vacature vinden.
  • Bij payrolling geef je de payrollpartner een seintje wanneer jij wilt dat de persoon start – pas hierna gaat het balletje rollen en komt de medewerker in dienst van het payrollbedrijf.
  • Je werknemer krijgt maximaal drie contracten in drie jaar tijd (het zogenaamde ketencontract), daarna een contract voor onbepaalde tijd.
  • Gaat je werknemer met vakantie of is die ziek? Dan moet je zelf de planning aanpassen en vervanging regelen.

Uitzenden gaat nog een stap verder dan payrollen

  • Het uitzendbureau neemt de volledige werving en selectie uit handen.
  • Je hebt zelf geen omkijken naar het communiceren met de werknemer, bijvoorbeeld over de eerste dag en het werkrooster.
  • Je werknemer krijgt contracten voor een periode van maximaal 5,5 jaar.
  • Is een medewerker ziek of met vakantie? Dan regelt het uitzendbureau automatisch vervanging voor je – het werk kan dus onverminderd doorgaan.

Het verschil tussen payroll en uitzendbureau
in een overzicht

UitzendbureauPayroll
Werving en selectie
Bijdrage aan de sociale lasten en premies
Vakantiedagen opbouw
Vakantiegeld
Personeels- en salarisadministratie kosten
Pensioensopbouw
Loondoorbetaling tijdens ziekte van de werknemer
Totale kosten€€

Meer voordelen van payrolling vind je hier.

Wat kost
payroll

Bij payrolling ligt het juridische werkgeverschap bij de payroller. Natuurlijk betaal je het payrollbedrijf voor deze verantwoordelijkheid een vergoeding; je ontvangt periodiek (bijv. maandelijks of wekelijks) een factuur van het payrollbedrijf voor de werkzaamheden van de medewerker.

Oké, wat kost payroll nou precies? De vergoeding is gebaseerd op elk gewerkt uur. Om tot de totale kosten voor payrolling te komen vermenigvuldigen we dus het brutoloon van de werknemer met de omrekenfactor; de omrekenfactor is een factor waarin alle kosten en sociale lasten zijn opgenomen.

Payroll
rekenvoorbeeld

Om je een idee te geven van de kosten kun je de tool hieronder gebruiken. Hierin zie je welke prijs je betaalt bij welk uurloon. De omrekenfactor is meestal tussen de 1,60 en 1,75.

Bij DIRECT Payrolling & Staffing zitten bij payroll ook de kosten voor ziekteverzuim in de omrekenfactor. Let daarop als je aanbiedingen vergelijkt!

Ontdek in een offerte welke omrekenfactor voor jou geldt

Payroll vs uitzenden: wat is de
flexibele optie

Vast personeel aannemen – het is niet altijd de beste optie. Als je flexibel moet zijn, geef je het juridische werkgeverschap uit handen. Maar waar ga je voor: payroll of een uitzendbureau?

  • Je kunt als bedrijf gaan samenwerken met een uitzendbureau. Bedenk wel dat dit, omdat ze je meer werk uit handen nemen, relatief duur is. Daarnaast zal een uitzendbureau ook actiever zijn in het vinden van kandidaten en je wellicht ook bij een minder goede match een mogelijke medewerker voorstellen. Dit is niet per definitie slecht, maar het moet wel bij jouw bedrijf en werkzaamheden passen.
  • Als je zelf een goede kandidaat hebt gevonden is het vaak nét een beetje slimmer om te payrollen. De medewerker weet direct waar hij of zij aan toe is en jij hebt nog steeds je beoogde flexibiliteit.

Payrollen is
win-win

  • Jij selecteert zelf de ideale persoon voor de vacature
  • Wij nemen als payrollbedrijf deze persoon op contract
  • Jij maakt werkafspraken en hebt de leiding op de werkvloer
  • Wij dragen de risico’s van het juridisch werkgeverschap en nemen de personeelsadministratie op ons
  • Jij hebt blije mensen aan het werk
  • En voor dit alles sturen wij je periodiek een overzichtelijke factuur. Dat is win-win!

Alles duidelijk?
Offerte aanvragen

DIRECT Payrolling & Staffing biedt werkgevers én intermediairs tenslotte alleen maar voordelen. Wanneer je besluit met ons in zee te gaan, nemen wij het totale juridische werkgeverschap van de betrokken werknemers van je over en tekenen we voor alle bijkomende administratieve zaken. DIRECT Payrolling & Staffing reduceert je personeelsadministratie tot één factuur.

Ontvang geheel vrijblijvend binnen 24 uur per e-mail een offerte op maat.

Binnen 24 uur

Geen verplichtingen

Altijd bereikbaar

"We zijn pro-actief, niet afwachtend. We zijn snel en we werken met passie. We zijn betrokken en persoonlijk. We zijn eerlijk en je kunt ons contacten waar en wanneer je ons nodig hebt. Wij zijn DIRECT."

Verschil payroll en uitzendbureau? | DIRECT Payrolling & Staffing (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 6631

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.